Arpi kauniimmaksi ihoa uudistaen

Olemme erikoistuneet tarjoamaan apua erilaisten arpien hoitoon liittyen. Tässä osiossa esitellään yleisimmät arpityypit.

Arpityypit

01

Atrofinen arpi

Painunut arpi, joka on kehittynyt alueelle, missä iho ei kykene uudistamaan ihokudosta. Kyseisiä arpia muodostuu esimerkiksi vesirokosta, aknesta ja luomen poistosta.

02

Paloarpi

Palamisesta aiheutunut arpi ihokudoksessa. Nämä esiintyvät eri kategorioissa riippuen arven syvyydestä. Siinä missä ihon ylimmät kerrokset ovat vaurioituneet, arpikudos voi parantua nopeammin ajan kanssa ja lopputuloksena on mahdollisesti pienemmät arvet. Jos myös ihon syvemmät kerrokset ovat päässeet vaurioitumaan, arpien perusteellisempi hoito tulisi arvioida.

03

Hyperpigmentoituneet arvet

Ylimääräisen melaniinintuotannon aiheuttamaa tietyillä ihoalueilla erilaisista syistä johtuen. Voi olla myös ihovaurion seurausta aknen, auringossa palamisen tai pinnallisten pienten paloarpien johdosta.

04

Hypopigmentoituneet arvet

Pigmentin puutoksesta johtuvat vaaleat läikät iholla.

05

Hypertrofiset arvet

Paksu, kohonnut arpi, joka yleensä näyttäytyy kireällä ihoalueella ja on seurausta kudostraumasta, paloarvesta tai kirurgisista viilloista.

06

Keloidiarvet

Epänormaali arpikudoksen lisääntyminen kudosvauriokohdassa, esimerkiksi kirurgisen viillon tai trauman seurauksena tietyllä alueella. Arpikudos kasvaa leviten arven normaalien reunojen yli.

07

Aknen jälkeiset arvet

Seurausta arpikudoksesta ihoalueilla, joissa aknea on esiintynyt pidemmän aikaa. Arvet voivat näyttäytyä erilaisina riippuen ihoalueesta, ihotyypistä ja mahdollisesta hoitojen kehittämästä traumasta aknen ollessa aktiivinen. Arvet voivat näyttäytyä tietyillä alueilla keloidiarpina ja toisilla alueilla taas erilaisina arpina.

08

Ihosiirre

Ihonsiirto alueelle, josta vaurioitunut osa on ensin poistettu kirurgisesti.

09

Venytysarvet

Tämänkaltainen arpeutuminen kehittyy, kun dermis repeytyy tietyillä alueilla nopean kasvun johdosta. Parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi on tärkeää aloittaa hoito aikaisin tai kun arvissa esiintyy vielä punaisuutta.